ALAVIESKAN VIRI RY

Pelaajien roolit

Passari

Passari ”pyörittää” joukkueen peliä ja pyrkii ottamaan aina joukkueensa toisen kosketuksen eli passaamaan. Tarkoituksena on rakentaa joukkueen hyökkääjille mahdollisimman hyvä hyökkäyspaikka. Pallon liikkeelle lähdön jälkeen passari vaihtaa etukentällä ollessaan yleensä pelaamaan 2-paikalle, takakentällä puolestaan 1-paikalle.

Yleispelaaja

Peruskuusikossa pelaa yleensä kaksi yleispelaajaa, jotka pääasiassa vastaanottavat yhdessä liberon kanssa vastustajan syöttöjä. Yleispelaajat hyökkäävät laidoista, eli kakkos- ja nelospaikoilta.

Keskitorjuja

Peruskuusikossa pelaa yleensä kaksi keskitorjujaa, jotka nimen mukaisesti pelaavat keskellä, eli 3-paikalla. Keskitorjujien vahvuuksia ovat hyökkäys- ja torjuntapeli. Keskeltä hyökätään nopeita hyökkäyksiä, joita voivat olla mm. etu- ja takapateri (matala passi aivan passarin viereen) tai siirto (muutaman metrin päähän passarista annettu nopea passi).

Hakkuri

Hakkuri on joukkueen päähyökkääjä, joka pelaa ristipaikkaa passariin nähden (eli passarin siirtyessä etukentälle hakkuri siirtyy takakentälle ja päinvastoin). Hakkuri ei vastaanota syöttöjä, vaan hän keskittyy hyökkäykseen. Etukentän lisäksi hakkuri hyökkää paljon takakentältä kolmen metrin viivan takaa ja takakentällä ollessaan vaihtaa yleensä pelaamaan 1-paikalle.

Alemmissa sarjoissa, varsinkin naisissa, hakkurin korvaa usein kolmas yleispelaaja.

Libero

Libero on vastaanottoon ja puolustukseen erikoistunut pelaaja. Libero pelaa vain takakentällä. Libero korvaa kentällä yleensä keskipelaajan tai pelaajan, joka ei ole vahvimmillaan takakentän pelissä. Libero ei saa syöttää, hyökätä tai torjua. Liberolla on erivärinen pelipaita kuin muilla joukkueen jäsenillä.